Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του Θόδωρου Πανταλάκη διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας

Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του πρώην διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Θόδωρου Πανταλάκη διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Πανταλάκης έβγαλε στο εξωτερικό οκτώ εκατομμύρια ευρώ και ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Ο κύριος Πανταλάκης που αναμένεται να καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής για το θέμα της Αγροτικής στο τέλος Αυγούστου, από την Πάρο όπου βρίσκεται αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για το θέμα. "Βρίσκομαι σε διακοπές και δεν σκοπεύω να κάνω οποιαδήποτε άλλη δήλωση πριν την επιστροφή μου στην Αθήνα", είπε στους Financial Times. Την προηγούμενη βδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην επιτροπή της Βουλής επιβεβαίωσε τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό, λέγοντας ότι έχει διαβιβάσει όλα τα στοιχεία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει το όνομα του στελέχους της Αγροτικής.

Στο δημοσίευμα των Financial Times υπάρχει σχόλιο από Έλληνα τραπεζίτη που θέτει ζήτημα ηθικής τάξης στις ενέργειες του κυρίου Πανταλάκη. "Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ο κ. Πανταλάκης μετέφερε παρανόμως τα κεφάλαια στο εξωτερικό. Όμως είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα, από τη στιγμή που ήταν Διοικητής μιας μεγάλης Κρατικής ελληνικής τράπεζας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης", σημείωσε ανώνυμος τραπεζίτης στους Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κύριος Πανταλάκης είχε εναντιωθεί στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την Αγροτική και είχε αντιπροτείνει την εκ νέου ενίσχυσή της με κεφάλαια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο δημοσίευμα, κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε πίεση από την ΕΚΤ και την Κομισιόν να προχωρήσει στο διαχωρισμό της Αγροτικής σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και να προχωρήσει σε πώληση του υγιούς κομματιού.