Ερευνες για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη

Νέους δρόμους στην ανακάλυψη των μυστικών του αδερφού πλανήτη της Γης, του Αρη, και στην έρευνα για ενδείξεις ζωής εκεί ανοίγει η επιτυχημένη ιστορική προσεδάφιση στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη του ρομποτικού οχήματος (Rover) της NASA, Curiosity.

Το γεγονός ότι το πυρηνοκίνητο Curiosity («Περιέγεια»), εάν όλα πάνε καλά, θα εργάζεται στον Αρη για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, προσφέροντας στην επιστημονική κοινότητα εξαιρετικά λεπτομερή στοιχεία για το εάν στο παρελθόν υπήρχε ζωή στον πλανήτη, σε συνδυασμό με τον καινοτόμο τρόπο προσεδάφισής του, καθιστούν αυτήν την αποστολή ορόσημο για την ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Ο τρόπος προσεδάφισης που επελέγη ήταν εξαιρετικά πολύπλοκος, αφού για να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη το πολύτιμο Rover αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αρχικά ήταν κλεισμένο σε ένα προστατευτικό κέλυφος, χρησιμοποιήθηκε ένα αλεξίπτωτο ανθεκτικό σε ταχύτητες μεγαλύτερες του ήχου, ένας εναέριος γερανός που κινούνταν με προωθητήρες και νήματα από πλαστικό. 
 Επιπλέον η προσεδάφιση για 7 ολόκληρα λεπτά έγινε αυτόματα, καθώς οι επιστήμονες εξαιτίας της απόστασης του Κόκκινου Πλανήτη δεν είχαν δυνατότητα επέμβασης στη διαδικασία!

Ετσι εξηγούνται απόλυτα οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί που ξέσπασαν στο κέντρο ελέγχου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Πασαντίνα λίγο μετά την προσεδάφιση του Curiosity στον κρατήρα Γκέιλ που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο κοντά στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη.
Ο Ο ενθουσιασμός εντός της αίθουσας, αλλά και στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, όπου πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για την περίσταση, έγινε ακόμα εντονότερος όταν το Curiosity έστειλε και την πρώτη του ασπρόμαυρη φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη.

Το Curiosity, ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό εργαστήριο βάρους περίπου ενός τόνου, είναι το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει αποσταλεί ποτέ σε άλλον πλανήτη και, όπως έγινε γνωστό, τα επιστημονικά όργανά του θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.                                               
Η περιοχή που θα δράσει το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά Rover της NASA επιλέχθηκε γιατί δίπλα στον κρατήρα Γκέιλ βρίσκεται το ύψους 5 χιλιομέτρων όρος Σαρπ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει δημιουργηθεί από ιζήματα που εναποτίθενται με τα χρόνια στον πυθμένα του κρατήρα.

Ενας από τους στόχους του Curiosity είναι να εξακριβώσει εάν υπήρχε (ή υπάρχει) νερό ή συνθήκες που ευνοούσαν την εμφάνιση ζωής εξετάζοντας το έδαφος και τους βράχους της περιοχής.

Οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν ότι το όρος Σαρπ θα αποτελέσει ένα παράθυρο στο παρελθόν του πλανήτη, αφού στη βάση του πιστεύουν ότι υπάρχουν πετρώματα ηλικίας άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ετών και στην κορυφή του σχετικά νέα ιζήματα.

Γι' αυτό τον λόγο το όχημα της NASA τον πρώτο χρόνο θα τον περάσει ανεβαίνοντας το βουνό και συλλέγοντας χρήσιμα γεωλογικά στοιχεία. Η πορεία που θα ακολουθήσει έχει αποφασιστεί με τη βοήθεια απεικονίσεων της περιοχής από φωτογραφίες που έλαβαν δορυφόροι της NASA.

ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ:
Επίτευγμα χωρίς προηγούμενο

Η προσεδάφιση του Curiosity στον Κόκκινο Πλανήτη ενθουσίασε μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα στον πλανήτη Αρη, οι ΗΠΑ έγραψαν Ιστορία. Η επιτυχής προσεδάφιση του πιο επιστημονικά εξελιγμένου μεταφερόμενου εργαστηρίου που προσεδαφίστηκε ποτέ σε άλλο πλανήτη, αποτελεί ένα χωρίς προηγούμενο επίτευγμα της τεχνολογίας».

ΝΑSA
7.000 άνθρωποι δούλεψαν επί 8 χρόνια για την αποστολή

Η επιτυχής ιστορική προσεδάφιση του Curiosity ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο για την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), αφού το τελευταίο διάστημα μειώνεται δραστικά η χρηματοδότησή της και απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Μια άλλη διάσταση της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος του Curiosity λοιπόν είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες κατάφερε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας σε τουλάχιστον 700 εργαζόμενους, ενώ όπως έγινε γνωστό στο διάστημα των 8 χρόνων που χρειάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα η αποστολή του Curiosity, εργάστηκαν συνολικά στο πρόγραμμα 7.000 άνθρωποι.

Επιπλέον όπως τονίζεται εξαιτίας του Curiosity δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα καθώς το ακριβότερο rover της Ιστορίας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της NASA με εταιρείες όπως η Lockheed Martin, η United Launch Alliance, η Alliant Techsystems, η Aerojet, η General Dynamics, η Pioneer Aerospace, η Emcore και η Litespeed, μια εταιρεία που κατασκευάζει ποδήλατα!

Από τους συνολικά 7.000 που εργάστηκαν ανά περιόδους όλα αυτά τα χρόνια για το Curiosity οι 3.000 ήταν εργαζόμενοι της NASA (από αυτούς έχουν απομείνει στο πρόγραμμα 400 και άλλοι 300 που εργάζονται σε υπεργολάβους) και οι άλλοι 4.000 ήταν εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες εταιρείες.

ΤΑ 12+1 ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ CURIOSITY Yστερα από οκτώ μήνες ταξιδιού στο Διάστημα από την εκτόξευσή του το 2011, το Εργαστήριο Επιστήμης του Αρη κατάφερε να προσεδαφίσει τον ρομποτικό εξερευνητή στον Κόκκινο Πλανήτη. Ετσι ξεκινάνε δύο χρόνια επιστημονικής δουλειάς που μέχρι σήμερα δεν έχει προηγούμενο και αρχίζει η έρευνα για οποιεσδήποτε ενδείξεις ζωής.

ΟΧΗΜΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ CURIOSITY

 Το Rover τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τη μετατροπή της θερμικής ενέργειας που παράγει η φυσική ραδιενεργός φθορά του πλουτωνίου με το οποίο είναι εφοδιασμένο, γεγονός που του εξασφαλίζει προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον ενός αρειανού έτους ή 687 γήινων ημερών.       πηγή:ethnos.gr