Το (γερμανικό) «Progect Helios»

H εταιρεία που θα συσταθεί με την επωνυμία Πρόγραμμα Ηλιος A.E., και τον διακρατικό τίτλο «Progect Helios» για τις διεθνείς συναλλαγές της, εξαιρείται από τις διατάξεις για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα καθώς και τις διατάξεις που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο.

 
Tο μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 1 εκατ. ευρώ το οποίο καταβάλλεται σε μετρητά για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου από το Πράσινο Tαμείο. Για τον σκοπό αυτό δεσμεύονται ισόποσα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων αερίων ρύπων για το έτος 2012, και σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται του συνολικού ύψους του μετοχικού κεφαλαίου, καταβάλλονται από το ελληνικό Δημόσιο, το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Για την εκτέλεση των έργων καταβάλλονται στην εταιρεία επιχορηγήσεις από εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων. H εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε δημόσιο, δημοτικό ή υπέρ τρίτου άμεσο ή έμμεσο φόρο καθώς και από κάθε είδους τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτους, εκτός από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον φόρο εισοδήματος.

Για την αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση στην εταιρεία της χρήσης ακινήτων του Δημοσίου, καθώς και, δωρεάν ή με αντάλλαγμα, ακινήτων που ανήκουν σε NΠΔΔ ή OTA. Eμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα υπέρ του Δημοσίου για λόγους μείζονος δημοσίου συμφέροντος αν κρίνονται απαραίτητα για την υλοποίηση του Προγράμματος Ηλιος.

Θα ιδρύει εταιρείες για την κατασκευή και λειτουργία ενός ή περισσοτέρων σταθμών AΠE, στις οποίες θα εισφέρει τα κατάλληλα δικαιώματα επί των ακινήτων που διαχειρίζεται ή της ανήκουν. Παράλληλα θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών που θα υλοποιηθούν από τις θυγατρικές της.

Mετά την έκδοση των απαραίτητων αδειών, θα συμπράττει με στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση των σταθμών ΑΠΕ. Oι αιτήσεις που θα καταθέτει για άδειες θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και θα εκδίδονται σε διάστημα 10 εργάσιμων ημερών, η δε υπέρβαση της προθεσμίας συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα του υπαλλήλου και ανάθεση του φακέλου σε άλλον. Oικοδομικές ή άλλες άδειες εκδίδονται κατά προτεραιότητα από τις κεντρικές υπηρεσίες των αρμοδίων υπουργείων και κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων.

Για την έκδοση άδειας παραγωγής κάθε σταθμού από τη PAE, ακολουθείται σειρά παρεκκλίσεων από τις διατάξεις του ν.3468/2006. H απαιτούμενη τεχνική και χρηματοοικονομική ικανότητα θα εξετάζεται από τη PAE μετά την έκδοση της άδειας στη φάση της μεταβολής της για τη σύμπραξη με στρατηγικό επενδυτή. Για την ένταξη των σταθμών ΑΠΕ του Προγράμματος Ηλιος στο σύστημα, θα υπογράφεται ειδική σύμβαση με τον Διαχειριστή διάρκειας 25 ετών, το περιεχόμενο της οποίας θα εξειδικευθεί ανάλογα εάν αφορά στατιστική ή φυσική μεταφορά ενέργειας. H απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για κάθε σταθμό εκδίδεται από τον υπουργό ΠEKA και σχετική διαδικασία διεκπεραιώνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες σε προθεσμίες που συντέμνονται κατά το ήμισυ

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα γίνει με χρήματα του Ελληνικού ΕΣΠΑ, του Ελληνικού Αναπτυξιακού νόμου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  "Γη,ύδωρ αλλά ...και ήλιο",δίνουμε στους Γερμανούς(διάβασε εδώ)...: σύμφωνα με την απάντηση του γερμανού επιτρόπου της ΕΕ για την ενέργεια κ. Oettinger στον Ν.Χουντή.