Θύελλα» αντιδράσεων διεθνώς για την καταδίκη των Pussy Riot

                                       Φιμώνεται η ελευθερία του λόγου!...

Σύσσωμες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την καταδίκη των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot σε διετή φυλάκιση, καταγγέλλοντας φίμωση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου. Η υπόθεση λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις με τη Δύση να χαρακτηρίζει σκληρή και δυσανάλογη την καταδίκη των γυναικών για χουλιγκανισμό και υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, εξαιτίας μιας «πανκ προσευχής» κατά του Βλ.Πούτιν στο Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

Καταδίκη έρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλες οι πλευρές μιλούν για σκληρή και δυσανάλογη ποινή, καλώντας σε αναψηλάφηση της δύσης. Να δείξει «ευσπλαχνία» ζητά την ίδια στιγμή από το κράτος η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, γεγονός που υποδεικνύει ότι θα στηρίξει απονομή χάρης ή μείωση της ποινής τους.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση μιλώντας για απόπειρα φίμωσης του συγκροτήματος, και υπογραμμίζοντας την πολιτική διάσταση της απόφασης που αφορά και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η απόφαση έχει στόχο να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του» επισήμανε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη των Pussy Riot «αμέσως και χωρίς όρους».

Η οργάνωση έχει χαρακτηρίσει τις γυναίκες «φυλακισμένες συνείδησης», επισημαίνοντας ότι κρατούνται απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, και σημειώνοντας ότι «έχουν εκφράσει τις απόψεις τους ειρηνικά».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τη «δυσανάλογη» ποινή που επιβλήθηκε από δικαστήριο της Μόσχας στα μέλη του συγκροτήματος και κάλεσε τις ρωσικές Αρχές να προχωρήσουν σε αναψηλάφηση της δίκης ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.

«Υπερβολική» χαρακτήρισε την καταδίκη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η υπερβολικά σκληρή αυτή ετυμηγορία δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, υπέρ των οποίων έχει ταχθεί η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι παρακολουθούσε «με ανησυχία» τη δίκη των μελών του συγκροτήματος.

«Μια δυναμική κοινωνία πολιτών και οι πολιτικά στρατευμένοι πολίτες αποτελούν μια απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας κι όχι μια απειλή για τη χώρα αυτή» επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρκους Λένινγκ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θα πρέπει να ενεργήσει ώστε η ανεξαρτησία και η Δικαιοσύνη να αποτελούν τον μόνο οδηγό στα ρωσικά δικαστήρια».

«Ιδιαίτερα δυσανάλογη» χαρακτήρισε και η Γαλλία την καταδίκη. «Η σημερινή αυτή ετυμηγορία δείχνει ως ιδιαίτερα δυσανάλογη» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Βενσάν Φλορεανί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα στη Ρωσία και στο Στρασβούργο».

Τα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot δεν θα πρέπει να φυλακιστούν, καθώς οι πράξεις τους προστατεύονται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, υπογράμμισε ο ΟΑΣΕ.

«Ο λόγος, ανεξάρτητα από το πόσο προκλητικός, σατιρικός ή ευαίσθητος είναι, δεν πρέπει να περιορίζεται ή να εμποδίζεται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί σε ποινές φυλάκισης», επισήμανε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ και πρόσθεσε ότι η καταδίκη είναι μέρος μιας επικίνδυνης τάσης να περιορίζεται η ελευθερία του λόγου.

«Βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 οπαδοί των τραγουδιστριών που ξέσπασαν σε κραυγές διαμαρτυρίας, όπως «Ντροπή», μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Η αστυνομία προσήγαγε πάνω από 20 άτομα, ανάμεσά τους και τον Γκάρι Κασπάροφ.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε το κράτος να δείξει «ευσπλαχνία» στις τρεις γυναίκες, γεγονός που υποδεικνύει ότι θα στήριζε την απονομή χάρη ή μείωσης της ποινής τους.

Η Εκκλησία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η διαμαρτυρία των γυναικών στο Ναό του Σωτήριος ήταν «βλασφημία», ωστόσο καλεί τις κρατικές αρχές να «επιδείξουν ευσπλαχνία εντός του πλαισίου του νόμου, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναλάβουν βλάσφημες ενέργειες».

Την ίδια ώρα, περίπου εκατό διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρσοβία σε ένδειξη υποστήριξης προς τις τρεις μουσικούς που καταδικάστηκαν. «Σήμερα είμαστε όλοι Pussy Riot και δεν θα επιτρέψουμε να μας φιμώσουν» δήλωσε η 20χρονη Μαρτίνα που μετείχε στη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως την πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία, όπου επέδωσαν επιστολή στην οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις Pussy Riot.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ των Pussy Riot είχαν εκφραστεί πολλοί (δυτικοί) καλλιτέχνες όπως η Μαντόνα, ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Στινγκ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι τραγουδίστριες δεν έκαναν «τίποτε καλό» αλλά δεν θα έπρεπε να κριθούν αυστηρά. Στην γραμμή του κινείται και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης: σύμφωνα με δημοσκόπηση μόλις το 6% τις υποστηρίζουν, 51% έχουν αρνητική ως εχθρική γνώμη, αλλά οι υπόλοιποι είναι μάλλον αδιάφοροι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr