Τι έκανε και τι στοχεύει ο Ρότσα

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα σε έναν μήνα στον πάγκο του Παναθηναϊκού έζησε σκωτσέζικο ντους. Οι προσδοκίες για τη συνέχεια της σεζόν.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ:
      ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
  1.Ο Ρότσα με το που ανέλαβε θέλησε να αλλάξει τακτικά ορισμένα πράγματα. Προτίμησε το 4-3-3 και με τον Σισοκό σε ρόλο εσωτερικού χαφ κατάφερε να φέρει πιο κοντά τις γραμμές και να κάνει πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό. Η πίεση ψηλά ήταν ένα ακόμα στοιχείο, που φάνηκε. Πολλοί αυτοματισμοί έχουν στόχο να αναπτύσσεται ο Παναθηναϊκός από τα άκρα.
                                    ΠΙΣΤΗ ΚΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ
  2.Η ψυχολογία είναι ένας τομέας στον οποίο ο Ρότσα έδωσε σημασία. Τους ζήτησε να πιστέψουν στους εαυτούς τους κι ως συνήθως η αλλαγή προπονητή έφερε ενθουσιασμό. Απέφυγε τις αναφορές στην κατάσταση που επικρατεί στον σύλλογο και στο πρωτάθλημα.
                                 ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  3.Ο ενθουσιασμός γύρισε στην ομάδα και στον κόσμο, που απέκτησε μία καλή εικόνα. Της έλειψε όμως η διάρκεια για να ισχυριστεί κανείς ότι ο ένας μήνας του Ρότσα ήταν καλός. Μετά τον ΠΑΟΚ ήρθε το ματς στον Πλατανιά. Πάλι έπειτα από νίκη και καλή εμφάνιση οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν μέτριοι. Μόνο που στα Χανιά έβαλε για τα καλά το χεράκι του ο Αρετόπουλος. Ακολούθησαν η νίκη με τον Πανιώνιο (καλή εμφάνιση στο α' 45λεπτο) και οι καλές εμφανίσεις με Τότεναμ, Ολυμπιακό. Εκεί που όλοι πίστεψαν μετά το ντέρμπι με τη Βέροια ότι το «τριφύλλι» αναγεννήθηκε, ήρθε η ήττα-ντροπή στη Βέροια, που γκρέμισε ό,τι καλό είχε γίνει έως τότε.
                                       ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΕΚΑ, ΜΑΥΡΙΑ
  4.Αυτό που ήλπιζαν πολλοί ότι θα αλλάξει με τον Ρότσα ήταν ότι παίκτες θα εμφανιστούν καλύτεροι. Ποδοσφαιριστές όπως οι Ζέκα, Μαυρίας όντως πήγαν πολύ καλά. Αλλοι έμειναν σταθεροί (Βιτόλο, Σισοκό, Σπυρόπουλος, Τοτσέ, Σεϊταρίδης) και κάποιοι άλλοι για διαφορετικούς λόγους δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι. Ο Κουίνσι ήταν τραυματίας και δεν μπορεί να κριθεί. Ο Πίντο έχασε τη θέση βασικού, ο Φορναρόλι δεν «αναστήθηκε», ο Μπαρμπαρούσης το ίδιο και ο Πετρόπουλος δεν πήρε τις ευκαιρίες που ήθελε και φεύγει. Ο Μπουμσόνγκ είναι ιδιαίτερη περίπτωση, ενώ η απόδοση Χριστοδουλόπουλου, Βελάσκες έχει πέσει κατακόρυφα.
ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ:
                                            ΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  1. Ο Παναθηναϊκός να μην παίζει στην Ευρώπη δεν νοείται. Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να μπει στην πεντάδα. Αυτός είναι ο πρώτος άμεσος στόχος του Ρότσα. Αν δεν βγει ο Παναθηναϊκός έστω στο Γιουρόπα Λιγκ, θα μειωθούν δραματικά τα έσοδά του.
                                                ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  2.Το πρωτάθλημα έχει χαθεί και για να πάρει έναν τίτλο ο Παναθηναϊκός, η μοναδική διέξοδος είναι το Κύπελλο. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει ότι μπορεί να κοντράρει και τον Ολυμπιακό. Εκτός του ότι ένας τίτλος θα χρυσώσει το χάπι, θα τον οδηγήσει και στην Ευρώπη, αν δεν μπορέσει να πετύχει αυτόν τον στόχο από το πρωτάθλημα. Επιπλέον θα δώσει αυτοπεποίθηση στην ομάδα, που έχει πολλά νέα παιδιά και θα είναι το ιδανικό γι' αυτά.
ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΝΕΟΥΣ
3.Ο Μαυρίας έχει καθιερωθεί, ο Τριανταφυλλόπουλος αρχίζει να αγωνίζεται όλο και περισσότερο, ο Καπίνο θεωρείται «έτοιμος» γκολκίπερ και υπάρχουν και οι Λαγός, Χουχούμης, Φουρλάνος που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής έως τώρα, ενώ ακολουθούν οι Δώνης, Αποστολόπουλος, Γιαννιτσάνης, Ταμπάκης, Μουζακίτης, Μαρινάκης, Κουσίδης. Το να βγουν από τις ακαδημίες πέντε-έξι παίκτες αμέσως και σε τόσο δύσκολες συνθήκες δεν είναι απλό.
Αν μετά τους Μαυρία, Τριανταφυλλόπουλο, ο Ρότσα δει ακόμα δύο νέους να είναι βασικοί και να δείχνουν ότι έχουν προοπτική να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον, θα είναι ικανοποιημένος. Στόχος του φυσικά είναι να βρει τις ισορροπίες.
    ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ
4.Ο Ρότσα γνωρίζει ότι όσα ακολούθησαν της ήττας από τη Βέροια πλήγωσαν την ομάδα κι ανησυχεί ότι η ζημιά που έχει προκύψει, στο ηθικό κομμάτι, μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Η ενότητα ενδέχεται να διαταραχθεί, οι προσωπικότητες εκλείπουν πλέον και τα νέα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση. Η δουλειά του «Ινδιάνου» σ' αυτό το κομμάτι, λοιπόν, πρέπει να είναι αποτελεσματική, ωστόσο ξέρει ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και τα αποτελέσματα. Ο ίδιος έχει την εμπειρία και την ψυχραιμία. Το ζητούμενο, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του, είναι να είναι ψύχραιμοι και οι υπόλοιποι γύρω από την ομάδα.