ΔΕΗ: «Καίνε» οι χρεώσεις ενέργειας

Σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις ενέργειας υποκρύπτουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, ως 800 Kwh το τετράμηνο, καθώς και τα νοικοκυριά με καταναλώσεις από 801 ως 1.000 Kwh το τετράμηνο, κλίμακα η οποία καταργήθηκε με τα νέα τιμολόγια. Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια, που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ η χρέωση ενέργειας για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αυξάνεται κατά 38,5%.
Ωστόσο όταν συνυπολογίζονται οι χρεώσεις δικτύων, οι οποίες μειώθηκαν, η επιβάρυνση μετριάζεται στο 23% ή στα 18,67 ευρώ, καθώς από τα 81,442 ευρώ που πλήρωνε τώρα θα πληρώνει 100,12 ευρώ.

Χωρίς τους φόρους
Ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τους φόρους, ενώ τα παραδείγματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας προχθές περιείχαν και τους φόρους.
Το όφελος από τη μείωση στις χρεώσεις δικτύων οι καταναλωτές πάντως θα το δουν από 1ης Φεβρουαρίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ η σχετική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιανουάριο όλοι οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις αυξήσεις της ΔΕΗ, συν τα τιμολόγια δικτύων με τις παλαιές, προ της μείωσης, τιμές. Σε καταναλώσεις της τάξης των 1.600 Kwh/ τετράμηνο, ο λογαριασμός (ενέργεια και δίκτυα) αυξάνει από τα 186,044 ευρώ στα 213,564 ευρώ δηλαδή 27,52 ευρώ ή 15% πάνω από τα επίπεδα του 2012.

Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μεταξύ 801-1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο η αύξηση στη χρέωση ενέργειας φθάνει στο 20,50%, ενώ όταν καταναλώνει μεταξύ 1.001-2000 κιλοβατωρών η αυξήση μετριάζεται στο 16,07%. Πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες περιορίζεται στο 12%.
Συνολικά οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ, που αφορούν στη χρέωση ενέργειας, το πάγιο, και τους ρύπους αυξάνονται στα οικιακά τιμολόγια κατά 15,8% με 15,9%, ποσοστό αρκετά σημαντικό, που δημιουργεί όμως την απαραίτητη «ομπρέλα» για να δραστηριοποιηθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι, δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής εμπορίας ρεύματος, οι οποίες στα προηγούμενα επίπεδα και ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις δυσκολεύονταν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Επαγγελματικά
Σε ανάλογα επίπεδα της τάξης του 15%-16% κινείται η αύξηση στις ανταγωνιτικές χρεώσεις και στα άλλα επαγγελματικά τιμολόγια, που αφορούν μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και τους αγρότες. Πέρυσι, η ΔΕΗ στις ανταγωνιστικές χρεώσεις είχε λάβει μόνον 1% αύξηση. Το υπόλοιπο σκέλος της αύξησης, περίπου 12%, αφορούσε τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως τα δίκτυα, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το τέλος υπέρ των ΑΠΕ, οι οποίες είναι κοινές για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελική επιβάρυνση οι καταναλωτές θα πρέπει να προσμετρήσουν και το τέλος ΑΠΕ, ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί, το οποίο επίσης αυξήθηκε μεσοσταθμικά γύρω στο 1%.

«Κρυφή» χρέωση
Η άλλη «κρυφή» χρέωση προέρχεται από το κόστος ρύπων, το οποίο έχει υπολογιστεί ξεχωριστά στη διάρθρωση του τιμολογίου ενέργειας, με μία μεσοσταθμική επιβάρυνση της τάξης του 5%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Δεδομένου όμως ότι τα δικαιώματα ρύπων είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή τους μεταβάλλεται, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει νέα αύξηση, πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί, σε περίπτωση που αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Τον τελευταίο καιρό πάντως οι διεθνείς τιμές των ρύπων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να τις ενισχύσει, καθώς προωθεί την απόσυρση δικαιωμάτων από τη αγορά. Οι αυξήσεις αυτές είναι οι πρώτες για το 2013. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για αναπροσαρμογή τιμών, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη τον Μάιο, εν οψει της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου. Στη μέση και την υψηλή τάση, που αφορά σε επιχειρήσεις, τα τιμολόγια είναι ήδη απελευθερωμένα.

Αυξήσεις 15,8%-15,9%
Συνολικά οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ, που αφορούν στη χρέωση ενέργειας, το πάγιο, και τους ρύπους αυξάνονται στα οικιακά τιμολόγια κατά 15,8% με 15,9%, ποσοστό αρκετά σημαντικό, που δημιουργεί όμως την απαραίτητη «ομπρέλα» για να δραστηριοποιηθούν οι εναλ- λακτικοί πάροχοι.
Το κόστος ρύπων έχει υπολογιστεί ξεχωριστά στη διάρθρωση του τιμολογίου ενέργειας, με μία μεσοσταθμική επιβάρυνση της τάξης του 5%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Ομως, τα δικαιώματα ρύπων είναι χρηματοοικονομικό προϊόν.
πηγή:imerisia.gr