Το Λιχτενστάιν ετοιμάζεται για μια θεραπεία λιτότητας

Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν ετοιμάζεται για μια θεραπεία λιτότητας, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιό του να προετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Οι προβλέψεις για το 2013 δείχνουν ένα έλλειμμα 210 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (172 εκατομμυρίων ευρώ), το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των δαπανών, προειδοποίησε ο πρίγκιπας Άλοϊς στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

"Βλέπω αυτήν την κατάσταση με πολλή ανησυχία για το καλό μακροπρόθεσμα της χώρας μας", δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος, ο οποίος ζήτησε την τακτοποίηση το ταχύτερο δυνατό των οικονομικών του πριγκιπάτου.

"Η επισφαλής κατάσταση πολλών ευρωπαϊκών κρατών μας δείχνει που μπορεί να οδηγήσει μια πολιτική υπερχρέωσης", υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ζητούν από το Λίχτενσταϊν να παραδώσει στοιχεία για ιδρύματα και άλλα χρηματοοικονομικά «οχήματα» στο πλαίσιο ερευνών για φοροδιαφυγή από πλούσιους Αμερικάνους, όπως ανακοίνωσε η διεθνής φορολογική υπηρεσία του πριγκιπάτου, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα, οι ελβετικές εφημερίδες Tages-Anzeiger και Neue Zuercher Zeitung είχαν δημοσιεύσει ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει διορία στο πριγκιπάτο μέχρι την Παρασκευή να παραδώσει «στατιστικά» δεδομένα για τους αμερικανούς πελάτες ελβετικών τραπεζών που έχουν σχέση με τον Λίχτενσταϊν.

Η Katja Gey, επικεφαλής της διεθνούς φορολογικής υπηρεσίας του Λίχτενσταϊν, δεν έδωσε πληροφορίες αναφορικά με την διορία, ενώ δεν ανέφερε εάν το πριγκιπάτο θα παράσχει τελικά τα δεδομένα που του έχουν ζητηθεί.
Το Λιχτενστάιν αξιολογείται με ΑΑΑ από τον οίκο Standard and Poor's, ο οποίος επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτήν την αξιολόγηση με σταθερή προοπτική, προβάλλοντας ότι το πριγκιπάτο διαθέτει σταθερούς θεσμούς και μια σαφή πολιτική γραμμή, το οποίο προσφέρει μια εγγύηση για τον έλεγχο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προκλήσεων.
πηγή:ΑΜΠΕ