Μεντβιέντεφ: Δύσκολες οι προτάσεις για φυσικό αέριο, συζητάμε τα πάντα, υποχρεωμένοι σε σκληρή στάση

 Επιφυλακτική, σφοδρά ενοχλημένη και καθόλου βιαστική παραμένει η ρωσική ηγεσία, αν κρίνουμε από το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ σε μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει πρωτίστως να επιλυθεί από την ίδια, την ΕΕ και μόνο τρίτοι στη σειρά είναι άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, που έχουν εκεί συμφέροντα. Επίσης ο κ. Μεντβιέντεφ σχολιάζει τις προτάσεις για εξασφάλιση μεριδίων στα κοιτάσματα του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου της Κύπρου ή της ναυτικής βάσης, ως θέματα υπό συζήτηση, αλλά «περίπλοκα», ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις τυχόν ενστάσεις της Τουρκίας.
«Ήρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια επιλογή από υλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όμως η σειρά είναι ακριβώς αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ, στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία, και κατόπιν τούτου εμείς, φυσικά, θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούριο», είπε σε επικριτικό ύφος ο κ. Μεντβιέντεφ.
 «Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Άλλο θέμα, όπως ήδη είπα, ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε όντως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.
 Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου ο κ. Μεντβιέντεφ χαρακτήρισε το ζήτημα «όχι απλό» και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτον δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και κατά δεύτερον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία. Γι’ αυτό το λέω άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα για συζήτηση, Αλλά φυσικά είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες, οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».
Σχετικά με την εν γένει κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ο Ρώσος πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και εκτίμησε ότι «όποια απόφαση κι αν ληφθεί – με κατάσχεση μέρους καταθέσεων, που κατά την άποψή μου, μοιάζει με ληστεία, είτε χωρίς κατάσχεση – χρήματα από την Κύπρο θα φύγουν και το τραπεζικό τους σύστημα θα εξασθενήσει. Το λέω ξανά: εάν αυτό είναι αποτέλεσμα απόφασης της ΕΕ, τότε πρόκειται για πολύ περίεργη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και τώρα, μου φαίνεται είναι αποστολή μας να τις μειώσουμε στο ελάχιστον και για την Κύπρο και για ολόκληρο το διεθνές χρηματιστικό σύστημα». Ο κ. Μεντβιέντεφ συμπλήρωσε μάλιστα ότι το κεντρικό θέμα στις Συνόδους των Είκοσι και Οκτώ μεγαλύτερων κρατών ήταν μονίμως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και «να που την αποκαταστήσαμε, είναι πολύ εύκολο να καταστρέψεις, αλλά χρειάζονται μετά χρόνια για να αποκαταστήσεις».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο ο κ. Μεντβιέντεφ είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες εκδοχές», αλλά ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι «το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί πρώτα από την ίδια την Κύπρο, από την ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημα της Κύπρου μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί το πλέγμα κάποια ποικιλία συμφερόντων τους».
Τέλος ο κ. Μεντβιέντεφ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και οι άλλες υπεράκτιες ζώνες, ώστε να μην υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά εναντίον μόνο της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποκλείει την κατάργηση της Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο, καθώς και δικαστικές προσφυγές κρατικών και ιδιωτικών φορέων για τυχόν απώλειες, που θα υποστούν. Ιδιαίτερη, δε, ήταν η ενόχλησή του για την παγίδευση και χρημάτων κρατικών εταιρειών «και ειδικά γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μια τόσο αρκετά σκληρή θέση ως προς τα γεγονότα γύρω από την Κύπρο και τη διευθέτηση του χρέους της».
πηγή: ΑΠΕ