5η Ιουνίου:Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Έχει στόχο να υπενθυμίσει την ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων.
Ο εορτασμός της καθιερώθηκε με αφορμή την αρχή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5 με 16 Ιουνίου 1972).
Στην καθιέρωση της Ημέρας Περιβάλλοντος αναφέρεται και ο Τζον ΜακΚορμικ στο βιβλίο του «Ανακτώντας τον Παράδεισο»: «Η Στοκχόλμη ήταν χωρίς αμφιβολία γεγονός ορόσημο στην ανάπτυξη της διεθνούς οικολογίας. Ήταν η πρώτη φορά που πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του παγκόσμιου περιβάλλοντος συζητήθηκαν σε διακυβερνητικό φόρουμ με στόχο την λήψη διορθωτικών μέτρων.»
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάστηκε το 1973 και κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετική πόλη με ένα διαφορετικό θέμα. Το φετινό σλόγκαν είναι «Think.Eat.Save» (= «Σκέψου.Φαε.Σώσε»)
Η καμπάνια του 2013 απευθύνεται στην τεράστια ετήσια σπατάλη τροφίμων, η οποία εάν περιοριστεί, θα μειώσει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τις χώρες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, καθώς και στην ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τα τρόφιμα που τρώνε, έτσι ώστε να μειωθεί η συνολική οικολογική επίπτωση λόγω της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων
Πηγή: iefimerida.gr