Μια μικρή αναδρομή στην ΕΡΤ των εφτά δεκαετιών

 Ήταν 16 Ιουλίου του 1945 όταν εγκαινιάστηκε επίσημα και λειτούργησε ο
Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. 
 Κάντε κλικ  ΕΔΩ  και ακούστε το σήμα του «τσοπανάκου», μια ειδική σύνθεση με φλογέρα και κουδούνια,
εξαιρετικά χαρακτηριστική μέχρι και σήμερα.

Εξέπεμψε από τις εγκαταστάσεις που εξέπεμπε από το 1938 ο
κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών.
Οι εκπομπές παράγονταν στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και χρησιμοποιήθηκε η κεραία μεσαίων κυμάτων των Λιοσίων.
Την πρώτη περίοδο μετά την ίδρυση του ραδιοσταθμού βασικός διοργανωτής ήταν ο στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες.
Διευθυντές διετέλεσαν σημαντικοί λογοτέχνες, όπως ο Στρατής Μυριβήλης και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί ανατίναξαν το ιστό της κεραίας, με αποτέλεσμα το κόστος επανενεργοποίησης της να είναι μεγάλο.
Από την πρώτη κι όλας εκπομπή του ραδιοσταθμού Αθηνών, χρησιμοποιήθηκε το σήμα του «τσοπανάκου», μια ειδική σύνθεση με φλογέρα και κουδούνια, εξαιρετικά χαρακτηριστική μέχρι και σήμερα. 
Ακολουθούσε ο εκφωνητής που άρθρωνε τη φράση «Εδώ Αθήναι».
Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 ξεκίνησε η λειτουργία του πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού. Στις 11 Μαΐου του 1952 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεύτερο Πρόγραμμα.
Αποτέλεσε μια προσπάθεια εναλλακτικού ψυχαγωγικού προγράμματος, συμπληρωματικού ως προς το πρώτο πρόγραμμα.
Αρχικά εξέπεμψε στους 666 χιλιόκυκλους, ενώ με το πέρασμα του χρόνου η συχνότητα άλλαξε στους 1386 στα μεσαία, τους 93,6 στα FM για να καταλήξει σήμερα στους 103,7 και 102,9 μεγάκυκλους στα FM.
Το Τρίτο Πρόγραμμα βγήκε στον αέρα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1954.
Ο σταθμός είχε ως κύριο πρόγραμμα εκπομπές με κλασική μουσική, ενώ γνώρισε σημαντική άνθηση την περίοδο που επικεφαλής βρίσκονταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

 Διαβάστε (εδω) το ΦΕΚ κατάργησης της ΕΡΤ
   
Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας μετονομάζεται σε ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως. Το 1976 μετονομάζεται σε ΕΡΤ.
Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σε έναν ενιαίο φορέα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Η Ε.Ρ.Τ έχει τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ που εκπέμπουν από την Αθήνα και την ΕΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη.
Εκπέμπει σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ERT World.
Στις 20 Μαρτίου 2006 η Ε.Ρ.Τ. έθεσε σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής Τηλεόρασης. Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εκπέμπει πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ERT HD.

Η ΕΤ1 είναι ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ. Θεωρητικά είναι διάδοχο κανάλι του ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως), το οποίο το 1976 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ και με την απόσπαση της ραδιοφωνίας το 1987 σε ΕΤ1. Ιδρύθηκε το 1966.
Η ΝΕΤ θεωρείται διάδοχο κανάλι της ΥΕΝΕΔ. Το 1982 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ 2 ( Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 2), με τη συγχώνευσή του με την ΕΡΤ το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΤ2 (Ελληνική Τηλεόραση 2). Από το 1997 μετονομάστηκε σε ΝΕΤ (Νέα Ελληνική Τηλεόραση).

Στις 18 Αυγούστου 2011, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η ΕΤ1 πρόκειται να κλείσει και το πρόγραμμά της θα μοιραστεί ανάμεσα στη ΝΕΤ και την ΕΤ3, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Για πολλούς όμως σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τις 12ης Ιουνίου η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ διακόπηκε.